Blog TinekeSUP 3 sept 2021 – Mijn jubileum SUP11 City Tour!

Tineke MerkusBlog van Tineke

TinekeSUP -Blog 21- Jubileum SUP11 City Tour, mijn 10e keer!

Het is dit jaar voor de 10e keer, dat ik aan de Start sta van de amazing SUP11 City Tour. Voor mij een life changing experience.

Het begon allemaal in 2010 toen Ritske met een SUP board bij ons de tuin in liep. “Wat heb jij daar voor plank onder je arm? Het lijkt wel een deur!” was toen mijn eerste reactie. SUP, Stand Up Paddling, ik had er nog nooit van gehoord en het leek me suf en traag.

Tot dat ik (pas een jaar later) voor het eerst het water op ging en meteen verkocht was. Het gevoel op het water, mijn spieren die ik allemaal kon gebruiken op de SUP en de rust in m’n hoofd tijdens het peddelen. Wat een fantastische sport en dat vind ik nog steeds!

Ritske organiseerde toen al, samen met oprichtster Annemarie Reichman, de 11-steden tocht op de SUP en dat leek mij een geweldige uitdaging.

2012

De allereerste keer deed ik mee in 2012, samen met José van Egmond. We gingen voor het weekend en hadden echt geen idee wat we konden verwachten. We hebben toen enorm veel getraind en uren door de Friese wateren gepeddeld. Een geweldige ervaring en dat smaakte naar meer.

2013 samen met José en Marije

En zo gingen we in 2013 met z’n drietjes voor de hele tour, dus alle 5 dagen, 220 km. Samen met José en dit keer met onze vriendin Marije Elgersma (bestuurslid SUP11 City Tour). We hadden prachtig weer, het was zelfs bloed heet en we hebben enorm veel gelachen tijdens deze editie. Snel gingen we niet, maar wat een plezier met z’n drietjes, als we weer als laatsten werden binnengehaald met de Brutus volgboot.

Finish 2014, mijn eerste keer in de SUP11 wedstrijd

Ik was toen helemaal los en schreef me in voor de wedstrijd. Ervaring in SUP races heb ik opgedaan op Mallorca (2014 en 2016)  en tijdens de SUP NL wedstrijden. Ik werd in 2015 nog 4e van Nederland, net achter Petronella van Malsen. Zij is nu de snelste peddelaar van ons land en vertegenwoordigt NL tijdens de WK in Hongarije. Deze wedstrijd valt helaas samen met onze SUP11 City tour. Anders had ze volgende week zeker hier in Friesland meegedaan. Veel succes daar Peet!

Wedstrijden suppen op je 45e was voor mijn lichaam niet ideaal en ik kreeg hierdoor blessures. Echt heel jammer dat ik niet 10 jaar eerder ben begonnen met de SUP sport, want ik vind de races nog steeds geweldig. Ik heb 1 grote wens, om nog een keer mee te doen in de SUP11 wedstrijd en dan bij de 50+ klasse, de Grand Diva’s. 
Wat ik daarvoor nodig heb is echt een goede voorbereiding. Dus starten met kracht- en conditie training in de winter en vanaf het voorjaar veel op het water. Interval training, trainen in wind en op de meren en veel km maken. Wie weet wordt 2022 mijn jaar 😉

Zwaarste tocht in 2015, samen met Morene Dekker

Nu terug naar mijn andere SUP11 ervaringen. In 2016 en 2017, toen ik net begonnen was in mijn onderneming SUP Skool Leeuwarden, deed ik mee in een team en vanaf 2018 weer alle 5 dagen, maar nu in de Tour.
Touren in de SUP11 City tour vind ik net zo prachtig. De snelheid is hier niet meer belangrijk, het gaat nu om het bereiken van de finish en vooral veel genieten. Genieten van de pracht route elke dag, van de supporters en van de mede-peddelaars die allemaal strijden om het felbegeerde kruisje.

2018, met Elske Wind en Bas Brouwer in Franeker

Woensdag 8 september start ik in mijn 10e jubileum jaar samen met onze dochter Anne in de Prinsentuin in Leeuwarden. Anne is 22 jaar en heeft vorig jaar al het weekend mee gepeddeld. Wat een ervaring om dit samen met haar te beleven en hoe zal het gaan? Waar ik zo benieuwd naar ben is de mentale veerkracht als je zo jong bent.

Zelf ben ik nu 51 jaar en kan alle omstandigheden onderweg, zoals vermoeidheid, pijntjes en harde tegenwind, behoorlijk goed relativeren. Maar hoe gaat dat als je begin 20 bent? Ik heb alle vertrouwen in onze Anne en ben nu al super trots op haar!

In 2020 op naar Dokkum, samen met onze dochter Anne

Voor dat het zover is, gaan we dit weekend nog met The Golden Girls meedoen aan het Non-Stop SUP11 event. Hier peddelen de atleten 220 km non-stop, een bijna onmenselijke prestatie vind ik dat. Ik start morgen om 10 uur aan de Snekertrekweg voor de eerste 50 km naar Sloten en dan ben ik klaar. Maar de non-stop atleten gaan door voor de volgende etappe naar Workum en dan de nacht in naar Franeker. Zie zien de zon opkomen op weg naar Dokkum en hopen allemaal zondag te finishen in Leeuwarden. Voor mij niet weggelegd, maar wat een fantastische prestatie leveren deze sporters dit weekend!

The Golden Girls! Heleen Straatman, Tea Wieland, Nicoline Klaver en Tineke Merkus

Jullie kunnen ons team The Golden Girls vanaf morgenochtend volgen via ons GPS nummer (nr. 1) en via social media SUP11 City Tour en vanaf woensdag zijn Anne en ik ook via GPS te volgen.

Het GPS-linkje: https://sup11citynonstop2021.legendstracking.com/

Verder neem ik jullie mee in mijn (wat kortere) dagelijkse verslagen en post dit elke avond op zowel mijn instagram als facebook pagina.

Tot snel en de kriebels beginnen nu echt te komen!

TinekeSUP
3 september 2021

En vind je het leuk om mijn vorige Blogs ook te lezen? Hier kun je ze vinden.

Deelnemers via de SUPSkool in 2021, Anne, Berber, Robertino, Esmeralda, Ronald (niet op foto) en Tineke